Όσα πρέπει να ξέρετε για τα υβριδικά αυτοκίνητα
Όσα πρέπει να ξέρετε για τα υβριδικά αυτοκίνητα

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα υβριδικά αυτοκίνητα

20 Ιουλίου 2022
0 Comments

Σήμερα τα υβριδικά αυτοκίνητα θεωρούνται η χρυσή τομή μεταξύ του κινητήρα εσωτερικής καύσης και της ηλεκτροκίνησης, συνδυάζοντας την μεγάλη αυτονομία του πρώτου με την χαμηλή κατανάλωση (και τις εκπομπές ρύπων) της δεύτερης.

Ένα συμβατικό αυτοκίνητο κινείται από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης και ένα ηλεκτρικό όχημα από έναν ηλεκτροκινητήρα. Έτσι, ένα υβριδικό μοντέλο χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό και των δύο. Καταρχάς υπάρχει μια ιεραρχία στην κατάταξη των υβριδικών αυτοκινήτων. Στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται τα ήπια υβριδικά αυτοκίνητα, ακολουθούν τα πλήρως υβριδικά και στην κορυφή βρίσκονται τα plug-in υβριδικά. Ας δούμε αυτές τις κατηγορίες υβριδικών:

 

Τα Ήπια Υβριδικά Αυτοκίνητα

Τα ήπια υβριδικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα ο οποίος αντικαθιστά την μίζα και τον εναλλάκτη (“δυναμό”). Κατ’ αυτό τον τρόπο, υποβοηθά τον βενζινοκινητήρα και αναλαμβάνει τις ηλεκτρικές λειτουργίες του αυτοκινήτου όταν δεν υπάρχει φορτίο στον κινητήρα.

Στις κατηφόρες, για παράδειγμα, ή γενικά όταν δεν πατάτε καθόλου το γκάζι ο βενζινοκινητήρας απενεργοποιείται και αναλαμβάνει να διαχειριστεί τιμόνι-φρένα και λοιπά παρελκόμενα το ηλεκτρικό μοτέρ.

Μαζί με το σύστημα start-stop που το συνοδεύει, ένα ήπιο υβριδικό σύστημα κατεβάζει αρκετά την κατανάλωση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζει τα επίπεδα ενός πλήρους υβριδικού.

Τα Πλήρως Υβριδικά Αυτοκίνητα

Εδώ ο βενζινοκινητήρας βρίσκεται σε συνέργεια με το ηλεκτρικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από συστοιχία μπαταριών, μια γεννήτρια και τον ηλεκτροκινητήρα.

Όταν το φορτίο γκαζιού είναι μικρό, την κίνηση αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο ηλεκτροκινητήρας. Όταν παραστεί ανάγκη για παραπάνω δύναμη, ενεργοποιείται ο κινητήρας εσωτερικής καύσης με τον ηλεκτροκινητήρα να λειτουργεί παράλληλα και αναλόγως φορτίου.

Σε πλήρες άνοιγμα της πεταλούδας γκαζιού, το ηλεκτρικό μοτέρ δίνει το 100% για να βοηθήσει το έργο της μηχανής εσωτερικής καύσης. Aφήνοντας το γκάζι και κατά το φρενάρισμα, η κινητική/θερμική ενέργεια που παράγεται μετατρέπεται σε ηλεκτρική από την γεννήτρια, φορτίζοντας τις μπαταρίες. 

Plug-in Υβριδικά Αυτοκίνητα (ή PHEV)

Πρόκειται για το τελευταίο βήμα πριν την αμιγώς ηλεκτροκίνηση, μεγιστοποιώντας τα οφέλη της συνεργασίας του κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικού μοτέρ.

Σε αυτό το σύστημα, οι μπαταρίες είναι ακόμα μεγαλύτερες και δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τον βενζινοκινητήρα ή την ανάκτηση ενέργειας για την φόρτισή τους, αφού μπορείτε να συνδέσετε το αυτοκίνητο, στην πρίζα -μέσω της κατάλληλης υποδοχής- και να φορτίσετε τις μπαταρίες, κατά τον ίδιο τρόπο που φορτίζουν τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Πώς λειτουργεί ένα υβριδικό σύστημα

Ένα υβριδικό όχημα μπορεί να αλλάξει ανάμεσα στα δύο κινητήρια σύνολα ή να τους επιτρέψει να λειτουργήσουν παράλληλα, με στόχο να προσφέρουν κάθε φορά τον ιδανικό και πλέον αποδοτικό τρόπο για να κινηθεί το αυτοκίνητο.

Αυτό αλλάζει συνεχώς και σε διαφορετικά σημεία κατά την οδήγηση. Ας το δούμε πιο αναλυτικά:

Όταν ξεκινάτε από στάση: Κάθε φορά που επιταχύνετε από στάση, και με ταχύτητα έως και 25 χλμ./ώρα περίπου, τα υβριδικά αυτοκίνητα κινούνται με τη χρήση του ηλεκτροκινητήρα (που παίρνει ενέργεια από μπαταρία).

Στον αυτοκινητόδρομο: Όταν ταξιδεύετε με σταθερή ταχύτητα, τα υβριδικά κινούνται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, αφού αυτός είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος. Όταν συμβαίνει αυτό, ο κινητήρας μπορεί να τροφοδοτεί με ενέργεια τη γεννήτρια, κάτι το οποίο επιτρέπει στην μπαταρία να φορτίζεται για μετέπειτα χρήση.

Κατά την επιτάχυνση: Όταν επιταχύνετε με το πεντάλ του γκαζιού στο τέρμα, ο κινητήρας και ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργούν παράλληλα μεταφέροντας τη μέγιστη δυνατή ισχύ στους τροχούς.

Όταν φρενάρετε: Κάθε φορά που πατάτε το φρένο ή σηκώνετε το πόδι σας από το γκάζι, στα υβριδικά ενεργοποιείται ένα σύστημα το οποίο αποκαλείται «έξυπνο σύστημα αναγεννητικής πέδησης». Τα υβριδικά αυτοκίνητα κάνουν δύο πράγματα: Δεν παρέχουν ενέργεια στους τροχούς και χρησιμοποιούν την δύναμη των τροχών, ενώ γυρίζουν, για να ανακτήσουν ενέργεια ενώ το αυτοκίνητο επιβραδύνει. Αυτή η διαδικασία παράγει ηλεκτρισμό, που με τη σειρά του φορτίζει τη μπαταρία για μετέπειτα χρήση.

Μερικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η οδήγηση ενός υβριδικού αυτοκινήτου

Χαμηλότερες εκπομπές ρύπων: Σε γενικές γραμμές, τα υβριδικά αυτοκίνητα εκπέμπουν λιγότερους ρύπους σε σχέση με τα συμβατικά. 

Μείωση του κόστους για τα καύσιμα: Λόγω του ότι ο ηλεκτροκινητήρας είναι μία επιπλέον μονάδα ισχύος που υποστηρίζει τον κινητήρα εσωτερικής καύσης σε ένα υβριδικό αυτοκίνητο, χρησιμοποιείται λιγότερη ποσότητα βενζίνης ή πετρελαίου, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους λειτουργίας.

Φορολογικά κίνητρα: Για την ενθάρρυνση της απόκτησης φιλικών προς το περιβάλλον αυτοκινήτων, οι κυβερνήσεις προσφέρουν μία σειρά από οφέλη που απολαμβάνει ο ιδιοκτήτης.

 

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά με μας

John Hendricks
Blog Editor
We went down the lane, by the body of the man in black, sodden now from the overnight hail, and broke into the woods..
Η εταιρία μας με εμπειρία 58 και πλέον ετών σε συνδυασμό με τις γνώσεις μας για το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο είναι έτοιμη να ικανοποιήσει και τις πιο υψηλές απαιτήσεις σας. Η πορεία μας βασίζεται στην ανθρώπινη σχέση που χτίσαμε μαζί σας τόσα χρόνια.

Κεντρικό Κατάστημα

Λ.Λαυρίου 4 Σταυρός Αγίας Παρασκευής
2106617400
info@alivizatos.gr
2106617743

Υποκατάστημα

Λ.Λαυρίου 65 Γλυκά Νερά
2106047485, 2106613651
info@alivizatos.gr
2106047487

Copyright © 2021. All rights reserved. Developed by Keywe