4+1 τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου έως και 30%
4+1 τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου έως και 30%

4+1 τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου έως και 30%

5 Αυγούστου 2022
0 Comments

Η βενζίνη και το πετρέλαιο έχουν πάρει φωτιά, με τους οδηγούς να πληρώνουν αρκετά περισσότερα χρήματα σε σχέση με μερικούς μήνες πριν.

Αντίδοτο για την ακρίβεια αποτελούν οι βασικοί κανόνες μείωσης της κατανάλωσης, οι οποίοι μπορούν να εξοικονομήσουν αρκετό πολύτιμο καύσιμο.

Η αποδοτική οδήγηση είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ

1.Σωστές αλλαγές των ταχυτήτων

Ειδικά τα σύγχρονα αυτοκίνητα με τους turbo κινητήρες βενζίνης δεν χρειάζεται να δουλεύουν σε υψηλές στροφές, αφού έχουν αρκετή διαθέσιμη ροπή από χαμηλό εύρος στροφών. Για παράδειγμα, κατά την κίνηση του οχήματος κάποιοι οδηγοί κάνουν το λάθος να μένουν με τη 2η ταχύτητα, όταν μπορούν να βάλουν άνετα ακόμα και 4η ταχύτητα σε έναν επίπεδο δρόμο. Έτσι, αμέσως η κατανάλωση πέφτει ακόμα και μέχρι 50%.

Από την στιγμή που καταλάβετε ότι ο κινητήρας έχει πιάσει την κατάλληλη ροπή και δεν ζορίζεται, τότε αμέσως πρέπει να αλλάξετε ταχύτητα. Άλλωστε στα καινούργια αυτοκίνητα υπάρχει και σχετική ένδειξη.

Κατά την κίνηση στις εθνικές οδούς, είναι ανώφελο να ξεπερνιέται η ταχύτητα των 130 χλμ./ώρα. Όχι μόνο γιατί απαγορεύεται, αλλά γιατί αυξάνεται σημαντικά η κατανάλωση. Τα 120 χλμ./ώρα με την τελευταία σχέση στο κιβώτιο και με το cruise control σε λειτουργία (εφόσον περιλαμβάνεται) είναι ιδανικά.

2. Ενεργοποιήστε το σύστημα start/stop

Τα περισσότερα καινούρια αυτοκίνητα διαθέτουν το σύστημα start/stop. Πολλοί οδηγοί μπορεί να είναι “καχύποπτοι” προς αυτό, ωστόσο δεν θα έπρεπε. Οι κατασκευαστές προτείνουν να έχετε ενεργό το σύστημα καθώς ειδικά σε καταστάσεις αυξημένης κίνησης στην πόλη, θα έχετε μειωμένη κατανάλωση αλλά και το όχημα δεν θα εκπέμπει άσκοπα διοξείδιο του άνθρακα στο περιβάλλον.

Δείτε ακόμη: Τι λάθη κάνεις στην οδήγηση που σου καταστρέφουν το αμάξι

3. Σωστή πίεση των ελαστικών

Οι κατασκευαστές προτείνουν για μείωση της κατανάλωσης μια μικρή αύξηση της πίεσης κατά περίπου 0,2 bar από το κανονικό. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται εξοικονόμηση καυσίμου.

4. Απαλλαγείτε από το περιττό βάρος

Αξεσουάρ όπως σχάρες οροφής και ποδηλάτων, μπαγκαζιέρες κ.λπ. που δεν χρησιμοποιούνται, πρέπει να αφαιρούνται αν δεν υπάρχει λόγος, καθώς αυξάνουν το βάρος του αυτοκινήτου. Επιπλέον βάρος κατά 100 κιλά ανεβάζει την κατανάλωση κατά 0,3 λτ./100 χλμ., ενώ η αεροδυναμική αντίσταση την αυξάνει ακόμα περισσότερο.

5. Οδηγήστε πιο ομαλά

Υπάρχει λόγος να επιταχύνετε απότομα ενώ μπροστά σας το φανάρι είναι κόκκινο; Φυσικά και όχι.

Οι γρήγορες εκκινήσεις και τα απότομα φρεναρίσματα αυξάνουν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου και καταπονούν το αυτοκίνητο. Αντιθέτως, οδηγώντας ομαλά μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα από την κατανάλωση καυσίμου έως και 30%.

Ψάχνετε για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις; Επισκεφθείτε τo alivizatos.gr.

 

 

 

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά με μας

John Hendricks
Blog Editor
We went down the lane, by the body of the man in black, sodden now from the overnight hail, and broke into the woods..
Η εταιρία μας με εμπειρία 58 και πλέον ετών σε συνδυασμό με τις γνώσεις μας για το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο είναι έτοιμη να ικανοποιήσει και τις πιο υψηλές απαιτήσεις σας. Η πορεία μας βασίζεται στην ανθρώπινη σχέση που χτίσαμε μαζί σας τόσα χρόνια.

Κεντρικό Κατάστημα

Λ.Λαυρίου 4 Σταυρός Αγίας Παρασκευής
2106617400
info@alivizatos.gr
2106617743

Υποκατάστημα

Λ.Λαυρίου 65 Γλυκά Νερά
2106047485, 2106613651
info@alivizatos.gr
2106047487

Copyright © 2021. All rights reserved. Developed by Keywe