Ποιες είναι οι απαραίτητες εργασίες στο ετήσιο service του αυτοκινήτου;
Ποιες είναι οι απαραίτητες εργασίες στο ετήσιο service του αυτοκινήτου;

Ποιες είναι οι απαραίτητες εργασίες στο ετήσιο service του αυτοκινήτου;

21 Σεπτεμβρίου 2022
0 Comments

Ο πρώτος και βασικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να κρατήσουμε σε άρτια κατάσταση το όχημά μας, ώστε να μας συντροφεύσει για πολλά χρόνια είναι το να γίνεται όποτε πρέπει και όπως πρέπει το service του αυτοκινήτου.

Το service πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή του κάθε αυτοκινήτου. Συνίσταται να γίνεται περίπου μια φορά τον χρόνο ή διαφορετικά όταν συμπληρωθούν περίπου 15.000 με 20.000 χιλιόμετρα, ανάλογα με τον τύπο του κάθε οχήματος. Ειδάλλως, αν δεν είμαστε σίγουροι, καλό είναι να συμμορφωνόμαστε με τις υποδείξεις του εκάστοτε κατασκευαστή κάθε οχήματος.

Συνήθως:

  • το μικρό service γίνεται κάθε χρόνο ή ανά 15.000 χιλιόμετρα.
  • το μεγάλο service γίνεται στα δύο χρόνια ή στα 25.000 χιλιόμετρα.
  • το πλήρες service πραγματοποιείται στα 5-6 χρόνια ή στα 100.000 χιλιόμετρα.

Τα χρονικά διαστήματα είναι ενδεικτικά αφού, όπως προαναφέραμε, το service του κάθε αυτοκινήτου γίνεται με βάση τα όρια που έχει θέσει ο εκάστοτε κατασκευαστής.

Αναφορικά με την προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση, πέρα από τον γενικό έλεγχο της κατάστασης του οχήματος, γίνεται αντικατάσταση λιπαντικού κινητήρα και φίλτρου λαδιού. Μπορεί να είναι μία ιδιαίτερα απλή και οικονομική διαδικασία, αλλά είναι πολύ σημαντική για την «υγεία» της μηχανής και δεν πρέπει να την αναβάλουμε.

Όσον αφορά το «μεγάλο σέρβις» των αυτοκινήτων, ο τύπος αυτός σέρβις πραγματοποιείται ανά δύο έτη ή στα 30.000χλμ., 60.000χλμ., 90.000χλμ., 120.000χλμ. κλπ. Τα πράγματα εδώ είναι πιο περίπλοκα σε σχέση με το μικρό σέρβις και οι διάφορες εργασίες γίνονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κάθε κατασκευαστή.

Ενδεικτικά το μεγάλο σέρβις περιλαμβάνει τα εξής:

  • Αλλαγή λαδιών
  • Αλλαγή φίλτρου αέρος
  • Αλλαγή φίλτρου βενζίνης
  • Αλλαγή φίλτρου λαδιού και καμπίνας
  • Αλλαγή μπουζί
  • Έλεγχο του συστήματος φόρτισης, του συστήματος διεύθυνσης κλπ.

Τέλος, ένας τους βασικότερους ελέγχους που πρέπει να γίνεται σε κάθε προγραμματισμένη συντήρηση ώστε να έχετε ένα ασφαλές όχημα, είναι αυτός  στα ελαστικά και στα τακάκια – δισκόπλακες κάτι που ισχύει και για το υγρό φρένων.

Όσον αφορά το σύστημα ψύξης, πρέπει να γίνεται έλεγχος στάθμης και μέτρηση του ψυκτικού υγρού. Επιπλέον, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο (συνηθίζεται πριν τους καλοκαιρινούς μήνες) πρέπει να ελέγχεται το φρέον του συστήματος κλιματισμού ώστε να λειτουργεί αποδοτικά.

Έλεγχος και συντήρηση φρένων

Συνήθως το προσδόκιμο ζωής των τακακίων είναι 20 με 40.000 χιλιόμετρα. Φυσικά εξαρτάται από τη χρήση και το στιλ οδήγησης. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αρκεστείς σε αυτό καθώς ο χρόνος αλλαγής στα τακάκια εξαρτάται και από τον τρόπο οδήγησης. Για παράδειγμα ένας «συντηρητικός» οδηγός μπορεί να κάνει έως και 40.000 χιλιόμετρα ενώ ένας πιο «νευρικός» οδηγός μπορεί να μη βγάλει ούτε 15.000 χιλιόμετρα.

Έλεγχος στα φώτα

Κατά τη διάρκεια του service του αυτοκινήτου σου, γίνεται έλεγχος σε όλες τις λυχνίες του, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δουλεύουν καλά και ότι θα υπάρχει ασφάλεια το βράδυ τόσο για εσένα, όσο και για τους διερχόμενους οδηγούς.

Έλεγχος μπαταρίας

Στο προβλεπόμενο ετήσιο service αυτοκινήτου ελέγχεται και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ο έλεγχος γίνεται είτε με ένα ειδικό μηχάνημα που μετράει την ένταση της μπαταρίας, είτε παίρνοντας δείγμα από αυτήν για να γίνει η μέτρηση της πυκνότητας του ηλεκτρολύτη.

Επίσης, ελέγχονται και οι πόλοι της μπαταρίας, αν είναι καθαροί και αν οι συνδέσεις με τα καλώδια είναι σφιχτές.

Έλεγχος ελαστικών

Όλη τη χρονιά τα λάστιχα του αυτοκινήτου ταλαιπωρούνται, τόσο από το ολισθηρό οδόστρωμα που προκαλείται από βροχές και χιόνια, όσο και από τον ήλιο. Πρέπει λοιπόν να ελέγχονται οπωσδήποτε στο ετήσιο service αυτοκινήτου.

Ο τεχνικός θα ελέγξει τόσο την ανάρτηση που είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα στο δρόμο, τη γενικότερη κατάσταση των ελαστικών και αν χρειάζονται συμπλήρωση αέρα ή αλλαγή.

Ψάχνετε για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις;

Επισκεφθείτε το alivizatos.gr.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά με μας

John Hendricks
Blog Editor
We went down the lane, by the body of the man in black, sodden now from the overnight hail, and broke into the woods..
Η εταιρία μας με εμπειρία 58 και πλέον ετών σε συνδυασμό με τις γνώσεις μας για το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο είναι έτοιμη να ικανοποιήσει και τις πιο υψηλές απαιτήσεις σας. Η πορεία μας βασίζεται στην ανθρώπινη σχέση που χτίσαμε μαζί σας τόσα χρόνια.

Κεντρικό Κατάστημα

Λ.Λαυρίου 4 Σταυρός Αγίας Παρασκευής
2106617400
info@alivizatos.gr
2106617743

Υποκατάστημα

Λ.Λαυρίου 65 Γλυκά Νερά
2106047485, 2106613651
info@alivizatos.gr
2106047487

Copyright © 2021. All rights reserved. Developed by Keywe